- Iasi, Smart City

SMART Parking, acum disponibil in Iași

Una dintre cauzele frecventelor congestii de trafic în centrul orașelor este deplasarea lentă sau staționarea autovehiculelor pentru căutarea unui loc de parcare sau așteptarea eliberării unui loc ocupat. Efectul acestor situații asupra aglomerării traficului în zonele centrale, în special în cele istorice, cu străzi înguste, este semnificativ. Odată cu congestia traficului, poluarea crește la cote ridicate.

Soluția propusă de către Primăria Municipiului Iași pentru monitorizarea locurilor de parcare și minimizarea timpului de căutare a unui loc de parcare vacant constă în instalarea unor sisteme de detectare ale stării locurilor de parcare și care transmit către un server central starea de ocupare a locurilor de parcare dintr-o anumită zonă a orașului.

Proiectul conține o rețea de senzori, funcție de geometria locurilor de parcare, și o aplicație ce va avea interfețe diferite pentru utilizatorii finali și pentru referenții autorității contractante ce vor administra aceste locuri de parcare.

Astfel, atât rezidenții Municipiului Iași, cât și persoanele care tranzitează Municipiul Iași, vor beneficia de avantajele tehnologiei de comunicație și integrare de tip IoT (Internet of Things) sau orice alt tip de tehnologie integrabilă.

Oferind posibilitatea de a vizualiza locurile de parcare disponibile și funcția de navigare spre acel loc, orice șofer își poate optimiza traseul, implicit consumul de combustibil, câștigând timp și protejând mediul.

În acest moment sunt activi 970 de senzori de parcare.

Nr. Crt.ParcareNr. senzori final
1.Anastasie Panu64
2.Armeană21
3.Costache Negri46
4.Casa de Cultură a Studenților42
5.Golia99
6.Hala Centrală147
7.Independenței40
8.Mitoc39
9.Moldova38
10.Piața Nicolina42
11.Primăria Municipiului Iași60
12.Policlinica Sf. Spiridon70
13.Bulevardul Primăverii102
14.Bulevardul Socola48
15.Teatrul Vasile Alecsandri60
16.Victoria52
TOTAL970

Plata   locurilor   de   parcare   se   va   putea   efectua   din   aplicația UpPark (disponibila în AppStore si Google Play)   prin   SMS   sau   prin parcometrele   amplasate   în   zonele   senzorilor.

Iașiul e din ce mai Smart, Smart City. 🙂

Conferinta de presa de lansare a aplicatiei la Iași poate fi urmarită, aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *